Politiek7/6/2011 23:15

blok

In een door Jasper Ketting Olivier - sinds april 2011 fractievoorzitter VVD Oosterhout - hoogstpersoonlijk zelf geïnitieerd politiek café bij Adviesburo Robbe BV stond spreker Stef Blok centraal. De opvolger van Mark Rutte als fractievoorzitter van de landelijke VVD lichtte het huidige kabinetsbeleid toe, de toekomstvisie en ging wat dieper in op bepaalde onderwerpen.

 

Herstel na dieptepunt

Daar waar de landelijke VVD twee jaar terug nog op een dieptepunt van 12 zetels in peilingen stond is de partij nu sterker dan ooit. Blok verbindt de interne problemen van toen aan interne onenigheid en incidenten, ongetwijfeld doelend op de strijd tussen Verdonk en Rutte in 2007.

 

Comeback: verkiezingsoverwinning met impopulaire maatregelen

De comeback is volgens hem vooral te danken aan goede keuzes die gemaakt zijn in de aanloop naar de Tweede kamerverkiezingen in 2010. Temidden van een zware laagconjunctuur als gevolg van de kredietcrisis waagt de VVD in het partijprogramma om schrikbarende en impopulaire bezuinigingen aan te  kondigen met enkel één doel: de staatsfinanciën weer op orde te krijgen en zo sterker uit de recessie te komen waardoor de economie weer gaat lopen.

 

Het Centraal Planbureau - de onafhankelijke rekenkamer van Nederland die ervoor zorgt dat er nooit Zuid-Europese toestanden kunnen ontstaan - raamt dat er een gat van 29 miljard in de staatskas is. Balkende IV voert de eerste bezuinigingen door. Vervolgens is het woord aan de politieke partijen, waarvan alle programma's doorberekend worden door het CPB zelf. Daar waar PvdA en SP met magere voorstellen komen waarbij schulden worden doorgeschoven naar later komt de VVD op de proppen met 18 miljard aan bezuinigingen, verreweg de grootste van alle partijen.


Nederlander heeft begrip voor bezuinigingen

Blok stelt dat Rutte er uitstekend in is geslaagd om dit verhaal duidelijk te maken aan de kiezer. Het zit in de natuur van de Nederlander om bedachtzaam met financiën om te gaan. Uit enquêtes blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders begrip heeft voor de aangekondigde bezuinigingen. De VVD heeft volgens Blok dit degelijke financiële beleid in zijn genen zitten. Hij heeft er vertrouwen in dat de Economie de komende jaren zal gaan herstellen. En ook dan is de partij nog niet klaar; de financiële situatie zal steeds herijkt moeten worden en doorlopende optimalisatie is vereist.
Blok noemt China als een sprekend voorbeeld van een succesverhaal wanneer een socialistisch land transformeert naar een open economie met een ongekende groei in welvaart. Dat bereik je alleen met structurele beleidswijzigingen in het land zelf. En niet met bijvoorbeeld grotendeels zinloze uitgaven aan ontwikkelingshulp aan landen met corrupte regimes.

 

Overige onderwerpen

Naast de economie hebben nog enkele andere onderwerpen de revue gepasseerd tijdens het politiek café. Zo was er een zorgondernemer van D66 aanwezig die het niet eens was met de ombuigingen binnen het Persoonsgebonden Budget. Voormalig wethouder Yves de Boer was het niet eens met de verhouding tussen het Rijk en de Provincies. Ondernemers legden problemen voor op de arbeidsmarkt. Blok noemde investeringen in windparken onverstandig. Hij vindt dat wijzigingen met betrekking tot duurzaamheid van onderaf moeten komen: consumenten, ondernemers en niet vanuit regeringsbeleid.
Dat is het enige punt waar ik het zelf niet mee eens ben. Consumenten weten namelijk vaak niet wat ze kopen. En ondernemers moeten gestimuleerd worden duurzaam te ontwikkelen.

Na afloop was er een borrel waarin Blok persoonlijk vragen gesteld kon worden.
Al met al een boeiend politiek café.

 

Bekijk ook het fotoverslag

ê