Algemeen31/10/2011 1:14

7.000.000.000

earth

Vandaag passeert het inwonertal van planeet aarde de 7 miljard. De wereldbevolking is sinds 1800 verzevenvoudigd. De mens gedijt hier blijkbaar goed. In hetzelfde tijdsbestek is de gemiddelde levensverwachting verdubbeld van 37 naar 78 in Nederland en 69 wereldwijd. De mens is zichzelf in rap tempo als een virus over de aarde aan het verspreiden vanwege de uitroeiing en beheersing van ziekten en vooruitgang van de landbouwtechniek. Wereldoorlogen, aardbevingen, tsunami's, honger, epidemieën, niets is de mens te gek.

Er is vooralsnog voldoende voor iedereen. 1,5 miljard mensen zijn inmiddels te dik en 1 miljard zit onder de hongergrens. Hier liggen dus kansjes. De bevolking zal in de toekomst minder rap gaan toenemen als ook onderontwikkelde landen meer welvaart krijgen. Meer welvaart leidt immers tot minder kinderen.

Als bedreigingen voor de mens wordt vooral voedsel en energievoorziening genoemd. Dat lijken niet echt problemen die leiden tot het einde van de mensheid. Een chemische of nucleaire oorlog zou ook geen zoden aan de dijk zetten. Zwarte gaten, een komeetinslag, een supernova, een verandering van de chemische samenstelling van de dampkring of exploderende vulkaanactiviteit zouden de meest rigoreuze scenario´s zijn. Net als in de Perm-Trias en Krijt-Paleogeen massa-extincties, waarbij meer dan de helft van de dieren en planten uitstierf (PT extinctie zelfs 95% van alle soorten in zee).

Vooralsnog is er dus nog geen enkele reden om u zorgen te gaan maken over het voortbestaan van de mensheid. Gewoon een feestje dus op het jibuleum van 7.000.000.000.

National Geographic heeft er een mooie teaser van gemaakt.

0 reactie(s) voor “7.000.000.000”

    Plaats reactie:

    Name:  
    Email:  
    Website:
    Comment: